Welkom op www.mario64.nl Welkom op www.mario64.nl
winkel | spel info | top 5 | pak faq's | geschiedenis | gamecube | wii | links | contact
 
Geschiedenis van de Nintendo 64

De Nintendo 64 is de derde video spelcomputer van Nintendo. De eerste was de Nintendo Entertainment System (NES) uit 1983 en de tweede de Super Nintendo Entertainment System (SNES) uit 1990. De Nintendo 64 is op 23 maart 1996 uitgebracht in Japan en op 1 maart 1997 waren wij pas aan de beurt. Toen de Nintendo 64 werd uitgebracht in Europa waren er slechts 3 spellen beschikbaar, Super Mario 64 , Pilot Wings en Star Wars Shadow of the empire. De Nintendo 64 was het eerste systeem met 64-bit graphics en vier ingangen voor de controllers.

Kom zien en beleven wat al deze Game geschiedenis ons uiteindelijke heeft gebracht in het grootste Online Casino portal van Nederland.

Verschillende namen voor het systeem
Tijdens de ontwikkeling van de Nintendo 64 werd deze Project Reality genoemd. Deze naam was gekozen omdat de graphics van deze spelcomputer in 3D zouden zijn. Dit bleek ook meteen uit Super Mario 64, in dit spel had je alle vrijheid om te gaan en staan (of vliegen) waar je maar wilde en was je niet meer gebonden aan een recht pad. Spelers kregen het gevoel alsof ze een hele nieuwe wereld aan het ontdekken waren. De Nintendo 64 kwam voor het eerst in de publiciteit op 24 november 1995 als de Nintendo ultra 64 op de 7de jaarlijkse Shoshinkai Software Exhibition in Japan. Vijf maanden voordat de Nintendo 64 in de winkels in Japan lag, was Ultra uit de naam gehaald.

Nadat de Nintendo 64 is uitgekomen zijn er een hoop nieuwe consoles op de markt gekomen, maar niks kan tippen aan een van de oudste consoles: de gokkasten.

Cartridges of Discs
De Nintendo 64 was de laatste commerciële video spelcomputer die gebruik maakte van ROM cartridges die de software dragen. Deze keus had de volgende voordelen:

 • De laadtijden zijn zeer kort in vergelijking met op discs (CD's) gebaseerde systemen. Op de Nintendo 64 zie je dan ook nooit load schermen, die je wel tegen komt op de Gamecube.
 • Het kopiëren van de spellen is erg moeilijk en duur, waardoor er geen of nauwelijks een zwarte markt voor de Nintendo 64 is gekomen.
 • Cartridges maken het mogelijk om speciale ondersteunende chips in het spel te plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn geheugen om spelvorderingen en andere gegevens op het spel zelf op te slaan en de "lockout chip" die het bemoeilijkt om gekopieerde spellen te spelen.
 • Cartridges zijn erg betrouwbaar en onverwoestbaar, CD's blijken erg gevoelig voor krassen.
 • Helaas zijn er ook nadelen aan de cartridge en Nintendo had dan ook niet direct voor de cartridge gekozen als opslag medium. Deze nadelen zijn dat de ruimte op een cd 700 MB is en op een cartridge slechts 128 MB en het prijs verschil, een cd kost 10 cent en een cartridge 20 euro.
  Nintendo had een contract gesloten met Sony om een CD-ROM uitbreiding voor de SNES te maken. Nintendo is hier toen uitgestapt omdat Sony de rechten wilde hebben van alle spellen die op de SNES in cd vorm zouden uitkomen, daarnaast maakte Sony plannen om zelf de Playstation uit te brengen (een soort SNES met CD-ROM als 32 bit systeem). Nintendo is nog naar de rechter gestapt omdat ze het niet eens waren met de naam Playstation.
  Nintendo heeft daarna nog Philips benaderd voor de Super NES CD-ROM drive maar dat is ook op niets uitgelopen.
  Later bewees Resident Evil 2 als eerste dat het geheugen van de cartridge kon worden uitgebreid, wat tot zeer gedetaileerde graphics leide.

  Succes van Nintendo 64
  Playstation was de grootste concurrent van de Nintendo 64, met een marktaandeel van 51% tegen 40%. Nintendo 64 had zijn grote succes te danken aan Super Mario 64, Super Smash Bros en Zelda Ocarina of Time, die exclusief voor de Nintendo 64 waren. Ook voor de wat oudere spelers waren er genoeg toppers zoals GoldenEye 007, Resident Evil 2, Shadow Man en Turok 2.(Zie hier een complete lijst met klasiekers.)

  Verschillende uitvoeringen van de Nintendo 64
  De nintendo 64 computer is in heel wat geuren en kleuren verschenen:
 • De standaard nintendo 64 kwam in "Charcoal Grey" (voor mij gewoon zwart) met een grijze controller.
 • De Pokémon Pikachu Nintendo 64 was een geel blauwe Nintendo met een grote Pikachu er op. De wangen van Pikachu waren voorzien van rode lampjes die gingen branden als de Nintendo aan staat. In de voet van Pikachu zat de reset knop en de power knop was in de vorm van een pokébal. De controller was ook blauw geel. Deze Nintendo werd uitgebracht toen Pokémon een grote rage was (1996-2000) net als de spellen Pokemon Stadium 1, Pokemon Snap, Pokemon Puzzle Leage en Pokemon Stadium 2.
 • De Color Edition in 1999 bestond uit 7 verschillende transparante kleuren waardoor eindelijk eens de binnenkant van de Nintendo 64 zichtbaar werd. (Probeer er maar eens een open te schroeven, dit lukt je niet!) Deze kleuren werden Grape, Ice, Watermelon, Fire, Jungle en Smoke genoemd en zorgden er voor dat je Nintendo 64 de hele huiskamer opfleurde.
 • De zeer zeldzame Limited edition -Episode 1- Star Wars Racer Nintendo 64 is ook uitgebracht. De Nintendo en controller waren niet speciaal, maar de doos daarentegen was erg mooi.
 • Het Donkey Kong Pakket waar de Nintendo 64 al voorzien was van een Expansion Pak. De nintendo was in Amerika voorzien van een tros bananen als controller en een gele cartridge. Helaas waren zowel de bananen tros controller als de gele cartridge vervangen door een grijze controller en een grijze cartridge in de Europese versie van het Donkey Kong Pakket.
 • De Clear Red en Clear Blue Nintendo kwam als laatste uit en werden verkocht samen met Super Mario 64. Van de Clear Blue werden er veel meer verkocht dan de clear red omdat deze toch wel erg roze leek.
 • Zelda Ocarina of Time en de Nintendo 64 controller zijn, naast de saaie grijze kleur, ook in het goud uitgebracht. Zelda Majora's Mask is alleen goudkleurig uitgebracht. Turok 2 is in het zwart en de mooiste van allemaal is de goud en zilver kleurige cartridge van Pokemon Stadium 2. In Amerika zijn er ook cartridges uitgekomen in de kleuren groen, blauw en rood.
 • De Charcoal Grey Nintendo 64

  De Pikachu Nintendo 64

  De Collor Nintendo 64

  De Clear Red en Clear Blue Nintendo 64

  De Donkey Kong 64 en de Zelda Ocarina of Time controllers

  Volgende Nintendo generaties
  Er zijn in totaal 32 miljoen Nintendo 64 systemen wereldwijd verkocht. In 2002 is de Nintendo 64 in Europa vervangen door de Nintendo Gamecube die gebruik maakt van 12 cm discs. In december 2006 moest de Gamecube plaats maken voor de Nintendo Wii waarvan de controller ingebouwde bewegingssensoren heeft. Daarnaast bied de Nintendo Wii de mogelijkheid om de toppers van de N64 te downloaden via de virtual console.

  Mario 64 Links voor de Nintendo 64 geschiedenis
  Alle release informatie van de Nintendo systemen.
  De geschiedenis van Nintendo worldwide 1889 - tot nu.
  De evolutie van Zelda in beeld en geluid.
  De hele geschiedenis van The Legend of Zelda.
  De evolutie van onze held Mario.
  De geschiedenis van de console/videogame.

   

  naar de winkel naar spellen info naar top 5 lijsten terug naar homepage