Welkom op www.mario64.nl Welkom op www.mario64.nl
winkel | spel info | top 5 | pak faq's | geschiedenis | gastenboek | je overzicht | links | contact
 
Super Mario 64

Aantal Spelers: 1
Publisher: Nintendo
Developer: Nintendo
Console: Nintendo 64 / Remake Nintendo DS
Leeftijdsadvies: 3 jaar en ouder
Release Date: 1996 / Remake DS 2005

naar de homepage
"It is me, Mario!" Natuurlijk kennen we Mario al jaren als hèt grote gezicht van Nintendo… Na talloze jaren als 2D - Platformheld gaat onze favoriete loodgieter ook met de tijd mee en komt zo in een van zijn spannendste avonturen ooit terecht! Speciaal voor de DS heeft Nintendo deze N64-titel weer eens van stal gehaald, om hem vervolgens in een nieuw jasje te steken. Is Nintendo daarin geslaagd of is dit weer zo'n ordinaire poort?   Super Mario 64, Nintendo 64 en Nintendo ds review

Het Verhaal
Het avontuur begint als Mario een brief krijgt van zijn grote geliefde: Prinses Peach. In deze brief vraagt de prinses of hij naar haar kasteel wil komen, want ze heeft een lekkere taart voor Mario gebakken! Mario bedenkt zich geen moment en rent direct naar zijn kledingkast en zoekt zijn mooiste loodgieterspakje uit. Hij kleedt zich om, kamt zijn haren en loopt naar zijn warpbuis die hem rechtstreeks naar het kasteel van prinses Peach brengt.
Als Mario bij het kasteel arriveert is het er erg rustig, een beetje te rustig. Mario schenkt er natuurlijk geen aandacht aan, aangezien hij met zijn blije hoofd aan de lekkere taart van de prinses zit te denken. Mario trekt een sprintje naar de deur van Mushroom Palace en gaat naar binnen…maar dan hoort hij een duistere stem: "Er is niemand thuis, dus ga maar gauw weer weg! Gwa ha ha!" Mario kent deze stem maar al te goed. "Mamma Mia" Het is Bowser, zijn aartsvijand!
Mario rent de hal van het paleis in en rammelt aan een deur. Maar deze zit op slot! Hij probeert een andere, ook die is dicht. Dan hoort hij ineens een stemmetje dat zijn aandacht vraagt. Mario draait zich om en daar ziet hij Toad staan, het hulpje van de prinses. "Ik ben zo blij dat ik je zie," zegt Toad, "we hebben je hulp nodig! Terwijl de prinses druk bezig was in de keuken met het bakken van jouw taart, is Bowser het paleis binnen geslopen."
Toad vertelt dat Bowser de prinses (alweer) gekidnapt heeft! "Bowser heeft alle PowerSterren gestolen en heeft de deuren van het paleis ermee vergrendeld, maar een deur is hij vergeten…

Graphics
De graphics in Super Mario 64 zien er uit zoals je dat van een fatsoenlijke Mario game kan verwachten. De vrolijke en kleurrijke graphics passen erg goed bij de Super Mario wereld. Alles verloopt netjes en soepel. Mario is in deze Nintendo 64 versie een zielig hoopje Pixels, als je het vergelijkt met de DS remake (daar kom ik straks op terug). Er zitten best leuke grafische details in de game zoals o.a. de vlindertjes die je buiten ziet vliegen. Wat me ook erg aansprak was dat als je bijvoorbeeld in een boom klimt je blaadjes ziet bewegen en als Mario zijn looggieters kontje brandt je een rookwolkje ziet…

Geluid/Muziek
De muziek van Super Mario 64 is over het algemeen gezien erg vrolijk en passend bij de omgevingen waarin Mario zich bevindt. De muziekjes gaan je niet zo snel vervelen, aangezien je om de zoveel tijd een ander level inspringt met dus een ander muziekje. De sound effects zijn ook in orde, niet revolutionair… Wat ook erg leuk gedaan is in deze game, is de grappige italiaanse stem van Mario die je hoort als je het spel opstart, springt, je kontje brandt, zwemt of als je een nieuw level "inspringt"…

"Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten..."
Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten…
Mario: "I believe I can fly…"
Mario: "I believe I can fly…""
Gameplay
De gameplay in Super Mario 64 is fantastisch. We wisten natuurlijk al dat Nintendo onze favoriete gameheld allerlei avonturen in 2D liet beleven, maar een 3D Mario… is zeker even goed als zijn 2D voorgangers. Je speelt dit spel dus als Mario, (op de DS versie kun je ook met Yoshi, Luigi en Wario spelen) en je doel is de prinses uit de klauwen van Bowser te redden… waar hebben we dit eerder gehoord ???
Om te beginnen de controls spelen prima. De Analoge Stick geeft je het aangename 3D gevoel en geeft je echt de feeling dat je op het punt staat een gigantische wereld te gaan verkennen. In deze game heb je verschillende levels, courses, die je kunt bereiken door in schilderijen in het kasteel te springen. In elk level kun je 7 Power Sterren verdienen, die je dus weer nodig hebt om verder te komen in het spel. Je rent nu dus niet meer van start naar de finish, maar je krijgt opdrachten die je moet zien te volbrengen. Je moet ook 3x de draak Bowser verslaan door hem vanaf een plateau tegen een bom aan te knallen.
Er zijn ook wat extra levels zoals glijden vanaf een grote glijbaan, verschillende Power Switches (die we nog kennen uit Super Mario World voor de SNES) overhalen en op deze manier nieuwe Mario-petjes vrijspelen. Deze kan Mario weer gebruiken om te kunnen vliegen, te transformeren in Metal Mario en om onsterfelijk/onzichtbaar te worden.
Mario heeft een natuurlijk weer een heel assortiment aan indrukwekkende moves, waaronder de nieuwe Wall-Jump, Radslag, Dubbel Sprong en Ground Pound. wat wel erg opvalt aan deze game is dat de traditionele Mario-Items als o.a. de Power Bloem, Mushrooms totaal ontbreken.
Ik vind zelf deze Mario game ook de beste die tot nu toe (anno 2006) gemaakt is. Dit Super Mario spel is zeker dè basis waarop nog steeds alle platform games worden gebaseerd (uitzonderingen natuurlijk daargelaten).

Mario 64 DS: weer z'n goedkope poort of een geweldige remake?
Zoals iedereen wel weet is de Nintendo DS met o.a. 2 schermen, touch-screen en microfoon in staat om Nintendo 64 graphics op zijn kleine digitale schermpje te toveren… De beurt was ook aan Super Mario 64 om op deze nieuwe Handheld te verschijnen…
Het verhaal begint precies hetzelfde als in Super Mario 64… maar in plaats van alleen Mario die uit zijn Warpbuis naar boven zoeft verschijnen ook Luigi en Wario op het scherm! Ze gaan gezellig bij Prinses Peach op visite… alleen een paar uur later zijn ze nog steeds niet teruggekeerd uit het kasteel… Lakitu merkt dit op en maakt Yoshi wakker, deze ligt tien jaar na het verschijnen van Mario 64 nog steeds te maffen op het dak van het kasteel… Aan Yoshi de taak uit te vinden wat er werkelijk met Mario en zijn vrienden is gebeurd….

Links de Nintendo 64 en rechts de gameboy ds Links de Nintendo 64 en rechts de gameboy ds
De graphics zijn aanzienlijk verbetert als je ze vergelijkt met zijn grote broer. Mario en zijn vrienden hebben nu meer weg van hun Gamecube gedaantes dan de pixelige N64 versies. De eeuwige waas die altijd over de Nintendo 64 hing is nu volledig opgetrokken en deze game toont wat minder blokkerig dan zijn voorganger. Het geluid is iets verbeterd in opzichte van de muziek, de grappige italiaanse stem van Mario zit er nog steeds in… nu zijn ook zijn vrienden te horen… Als je de DS opent /sluit in het spel zegt Mario: vaarwel / welkom terug...
De gameplay is in een aantal opzichten behoorlijk veranderd… Zo start je het spel nu met Yoshi, in plaats van Mario, en moet je de andere 3 characters eerst 'unlocken' voor je met ze kan spelen. Elk character heeft zijn eigen moves en vaardigheden, zo is Wario extreem sterk en kan Yoshi heel hoog springen. De verschillende petjes zijn vervangen door een speciaal kenmerk van de karakters, zo kan Yoshi vuurspuwen, Wario veranderen in Metal Wario en Mario opzwellen tot een ballon…. ze kunnen wel allemaal tijdelijk het vliegpetje gebruiken.
Er zijn ook veel Mini-Games en een Multiplayer Mode aan het spel toegevoegd, deze zijn leuk voor een middagje…. daarna ben je ze erg snel zat. De Mini-Games maken wel weer gebruik van het Nintendo DS touch screen , wat erg leuk is om aan de DS te wennen… Ik zeg Nintendo… operatie Mario 64 DS is met deze remake volledig geslaagd… Proficiat!
Super Mario 64 op de Gameboy DS

Conclusie
Dit spel voor de Nintendo 64 is een must voor elke Mario liefhebber. De vrolijke graphics en muziek geven je een 'happy feeling' tijdens het spelen. De moeilijkheidsgraad ligt, naar mijn mening op precies het goede niveau, dus uren speelplezier gegarandeerd. De gameplay zit ook wel knor, kortom dit spel mag gewoon niet aan je spelverzameling ontbreken…

Beoordeling:

Verhaal:  6,0
Gameplay:  9,3
Graphics:  9,3
Geluid:  9,0
Replay:  9,0

Pluspunten:

- Het is Mario!
- 3D Gameplay
- Mario 's moves
- Afwisselende Levels
- Speelduur

Minpunten:

- Het verhaal
- Missen van de klassieke Items

Het oordeel 9
Calvin Visee
Copyright © Mario 64
 

naar de winkel naar spellen info naar top 5 lijsten terug naar homepage